Marcin Budynek

Sałatka z grillowanych szparag z wędzonym łososiem

Sałatka z grillowanych szparag z wędzonym łososiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś wędzony - 100 g
Zielone szparagi - 160 g
Pomidor - 1 sztuka średnia
Czosnek - 2 ząbki
Szalotka - 1 sztuka
Chałka - 80 g
Śmietana 30 % - 100 ml
Bulion - 200 ml
Białe wino - 50 ml
Jajko - 2 sztuki
Masło - 30 g
Olej - 20 g
Ocet jabłkowy - 20 ml
Tymianek świeży - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Ocena
4.47
19
Średnia 4.47 / 5 (19 głosy)
Sałatka z grillowanych szparag z wędzonym łososiem
  1. 1. Końcówki szparag odcinamy i tniemy na mniejsze kawałki. Przesmażamy z pokrojoną w kostkę szalotką, dolewamy białe wino, bulion a na koniec śmietanę. Po zagotowaniu całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, następnie miksujemy.
    Końcówki szparag odcinamy i tniemy na mniejsze kawałki. Przesmażamy z pokrojoną w kostkę szalotką, dolewamy białe wino, bulion a na koniec śmietanę. Po zagotowaniu całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, następnie miksujemy.
  2. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, czosnek oraz gałązki tymianku, przesmażamy ok. 5-6 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w paseczki pomidor.
  3. 3. Chałkę przesmażamy na złoty kolor na patelni z dodatkiem masła.
  4. 4. Jajko gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub spirytusu ok. 3-4 minut.
  5. 5. Na chałce układamy sałatkę z grillowanych szparag, plastry wędzonego łososia a następnie jajko poche. Całość polewamy veloute szparagów i dekorujemy rukolą
    Na chałce układamy sałatkę z grillowanych szparag, plastry wędzonego łososia a następnie jajko poche. Całość polewamy veloute szparagów i dekorujemy rukolą
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz