Marcin Budynek

Polędwiczka smażona w pieprzu i papryce wędzonej z dodatkiem soczewicy

Polędwiczka smażona w pieprzu i papryce wędzonej z dodatkiem soczewicy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwiczka wieprzowa - 600 g
Papryka wędzona - 10 g
Pieprz czarny gruboziarnisty - 5 g
Soczewica czerwona - 200 g
Szpinak świeży - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Pomidorki cherry - 10 sztuk
Masło - 10 g
Sól - wg. uznania
Ocena
4.53
19
Średnia 4.53 / 5 (19 głosy)
Polędwiczka smażona w pieprzu i papryce wędzonej z dodatkiem soczewicy
  1. 1. Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki. Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania. Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.
    Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki.
Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania.
Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.
  2. 2. Przykładowy sposób podania: Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.
    Przykładowy sposób podania:
Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz