Marcin Budynek

Humus z Fasoli Jaś

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Fasola Jaś - 1 szklanka
Czosnek - 3 ząbki
Pasta sezamowa - 2 łyżki stołowe
Cytryna - 1 sztuka
Oliwa - 3 łyżki stołowe
Pestki słonecznika - 2 łyżki stołowe
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Natka pietruszki - 1 pęczek
Ocena
4.18
22
Średnia 4.18 / 5 (22 głosy)
Humus z Fasoli Jaś
  1. 1. Fasolę moczymy dzień wcześniej.
    Fasolę moczymy dzień wcześniej.
  2. 2. Uprzednio namoczoną fasolę Jaś gotujemy do miękkości, następnie miksujemy ją blenderem z dodatkiem czosnku, oleju, soku z cytryny i prażonych ziaren słonecznika oraz pasty sezamowej.
  3. 3.  Całość doprawiamy do smaku solą i pieprz.
  4. 4. Tak przygotowaną pastę możemy podawać jako dodatek do mięs czy ryb oraz jako „dip” do słupków warzyw, dodatek do chleba lub pity.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
07:24, 12.01.2015
W kuchni staropolskiej nie używało się blendera tylko miksśruby. Pieprz też należy sypać przed solą ponieważ sól wchodzi w reakcję ze składnikami i wytwarzane są inne sole np. sól oliwna (z połączenia soli i oliwy).