Marcin Budynek

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Śliwki węgierki - 3 kg
Mąka pszenna - 300 g
Mąka pszenna - 500 g
Margaryna - 200 g
Masło - 250 g
Cukier - 100 g
Żółtko - 5 sztuk
Żółtka - 3 sztuki
Ocena
4.13
38
Średnia 4.13 / 5 (38 głosy)
Śliwki węgierki
Składniki potrzebne do wykonania Śliwki węgierki
Śliwki węgierki - 3 kg
  1. 1. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.
I ciasto
Składniki potrzebne do wykonania I ciasto
Mąka pszenna - 300 g
Margaryna - 200 g
Cukier - 100 g
Żółtka - 3 sztuki
  1. 1. Mikserem ucierać masło z cukrem na gładką masę, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodawać przesianej mąki i miksować całość na mniejszych obrotach miksera, aż do połączenia składników.
II ciasto
Składniki potrzebne do wykonania II ciasto
Mąka pszenna - 500 g
Masło - 250 g
Żółtko - 5 sztuk
  1. 1. Mikserem ucierać masło na gładką masę, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodawać przesianej mąki i miksować całość na mniejszych obrotach miksera, aż do połączenia składników.
  2. 2. I ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), następnie dołożyć II ciasto na wierzch położyć śliwki, całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
    I ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), następnie dołożyć II ciasto na wierzch położyć śliwki, całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto ze śliwkami
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz