Marcin Budynek

Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem

Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet z łososia norweskiego - 80 g
Estragon - 1 gałązka
Oliwa z oliwek - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Masło klarowne - 15 dkg
Cebula dymka - 2 sztuki
Białe wino - 50 ml
Estragon posiekany - 1 łyżka stołowa
Ocena
4.21
28
Średnia 4.21 / 5 (28 głosy)
Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem
  1. 1. Filet z łososia norweskiego pokrajać na 4 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodając listki estragonu. Piec na dobrze rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu - przez ok. 4 minuty, a następnie przez ok. 1 minutę skórą do góry. Możemy też łososia usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku – na papierze do pieczenia.
  2. 2. Przygotowanie sosu: w rondelku zagotować wino, dodając estragon i drobno posiekaną dymkę. Odparować, a następnie gotować ok. 2 min pod przykryciem, przecedzić.
  3. 3. Do wystudzonego wywaru dodać żółtka. Garnek z sosem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wyłączyć płomień. Nadal ubijać, dodając cienką strużką roztopione masło masło, aż powstanie jednolity, gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  4. 4. Danie serwować z sałatą warzywną z wiosennych warzyw – kalarepki, szparagów, ogórka, rzodkiewki itp.
    Danie serwować z sałatą warzywną z wiosennych warzyw – kalarepki, szparagów, ogórka, rzodkiewki itp.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz