Marcin Budynek

Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego

Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Wędzony łosoś norweski - 400 g
Świeży łosoś norweski - 300 g
Śmietana - 2 łyżki stołowe
Ikra z łososia norweskiego - 1 opakowanie
Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
Koper ogrodowy - 1 pęczek
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Ocena
4.21
29
Średnia 4.21 / 5 (29 głosy)
Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego
  1. 1. Mocno rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć świeżego łososia norweskiego na oliwie, po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
  2. 2. Do masy dodać pół pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy i odstawić aż do ostygnięcia.
  3. 3. Wyłożyć dno i boki naczynia do teryny paskami wędzonego łososia. Powinny wystawać ponad brzeg naczynia.
  4. 4. Dwa plastry łososia zachować, resztę zmielić i dodać do masy. Warstwę masy łososiowej ułożyć na dnie naczynia, przykryć plastrem łososia wędzonego, na tym ułożyć drugą warstwę masy łososiowej, kolejny plaster łososia wędzonego i jeszcze jedną warstwę masy.
  5. 5. Górę zakryć plastrami łososia wystającymi z naczynia. Kilka razy uderzyć naczyniem o blat, tak żeby całość dobrze się ułożyła. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. 6. Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.
    Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz