Marcin Budynek

Kurczak curry zapiekany w łódce

Kurczak curry zapiekany w łódce
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet z kurczaka - 350 g
Jabłko - 2 sztuki
Banan - 1 sztuka
Cebula - 1 sztuka duża
Czosnek - 2 ząbki
Curry - 1 łyżeczka do herbaty
Śmietana 36% - 200 ml
Masło - 20 g
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Szczypiorek - wg. uznania
Ocena
3.83
58
Średnia 3.83 / 5 (58 głosy)
Kurczak curry zapiekany w łódce
  1. 1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 4 cm każdy.
  2. 2. Cebulę i czosnek posiekać w grubszą kostkę, a banan pokroić w plastry. Jabłko, wraz ze skórką, przeciąć na 8 części.
  3. 3. Kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i razem z cebulą oraz czosnkiem podsmażyć na patelni ok. 3 minuty.
  4. 4. Przygotować 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA, na każdym z nich położyć kawałki kurczaka, jabłko, plasterki banana, a następnie z papieru uformować łódkę SAGA.
  5. 5. Na górę dodać śmietanę wymieszaną z przyprawą curry. Łódki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 15 minut.
  6. 6. Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.
    Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:25, 18.04.2012
Fenomenalny przepis!! Zmieszałam śmietane z jogurtem naturalnym, żeby było bardziej dietetycznie, ale i tak wyszło super. Proste, łatwe i przyjemne - nie wyobrażam sobie już życia bez tego papieru!