Marcin Budynek

Tatar z łososia i avocado

Tatar z łososia i avocado
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś - 350 g
Filety z Anchois - 2 sztuki
Avocado - 1 sztuka
Suszone pomidory - 8 g
Musztarda - 1 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek - 80 ml
Sok z cytryny - 0.5 sztuki
Sok z cytryny - 2 sztuki
Oliwa z oliwek - 120 ml
Tabasco - wg. uznania
Koperek pęczek - 0.5 sztuki
Szczypiorek - wg. uznania
Pietruszka - 0.5 sztuki
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Ocena
3.7
47
Średnia 3.7 / 5 (47 głosy)
Tatar
Składniki potrzebne do wykonania Tatar
Łosoś - 350 g
Avocado - 1 sztuka
Suszone pomidory - 8 g
Oliwa z oliwek - 80 ml
Sok z cytryny - 2 sztuki
Tabasco - wg. uznania
Szczypiorek - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
  1. 1. Łososia drobno posiekać i doprawić solą, pieprzem oraz tabasco do smaku.
  2. 2. Avocado oraz suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać, dodać sok z cytryny, całość doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
  3. 3. W celu łatwiejszego formowania dania przygotować 4 metalowe lub plastikowe obręcze, wyłożyć je papierem do gotowania SAGA ułożyć w nich tatar, a na górę położyć avocado z suszonymi pomidorami.
Sos
Składniki potrzebne do wykonania Sos
Filety z Anchois - 2 sztuki
Musztarda - 1 łyżka stołowa
Sok z cytryny - 0.5 sztuki
Oliwa z oliwek - 120 ml
Koperek pęczek - 0.5 sztuki
Pietruszka - 0.5 sztuki
  1. 1. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą przy pomocy blandera.
  2. 2. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA.
  3. 3. Z każdego uformować stożek do dekoracji i napełnić go przygotowanym wcześniej sosem.
    Z każdego uformować stożek do dekoracji i napełnić go przygotowanym wcześniej sosem.
Tatar z łososia i avocado
  1. 1. Przed podaniem zdjąć obręcze z tatara. Stożek napełniony sosem położyć na talerzu obok dania, tak aby każdy mógł dodawać sos według własnego upodobania.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:09, 16.10.2012
Całkiem fajny przepis. Muszę go spróbować, bo niedawno w restauracji Augusta (w Krakowie przy Kazimierzu nad Wisłą) zjadłem pierwszy raz tatar z łososia i zakochałem się w tym daniu. Tam niby nie było awokado, ale to też może być bardzo smaczne.