Marcin Budynek

Świąteczny sernik z piernikowymi makaronikami

Świąteczny sernik z piernikowymi makaronikami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mielone migdały - 125 g
Twaróg - 200 g
Cukier puder - 370 g
Cukier puder - 200 g
Cukier - 25 g
Żelatyna - 2 łyżki stołowe
Przyprawa piernikowa - 10 g
Masło - 0.5 kostki
Dżem owocowy - wg. uznania
Śmietana 30% - 250 ml
Ocena
4.05
40
Średnia 4.05 / 5 (40 głosy)
Makaroniki
Składniki potrzebne do wykonania Makaroniki
Mielone migdały - 125 g
Cukier puder - 370 g
Cukier - 25 g
Przyprawa piernikowa - 10 g
Dżem owocowy - wg. uznania
  1. 1. Białka ubić z cukrem na sztywną piane, następnie dodać do nich przyprawę piernikową, migdały oraz cukier puder – całość delikatnie wymieszać.
  2. 2. Z arkusza papieru do gotowania SAGA uformować stożek do dekoracji, następnie napełnić go przygotowaną wcześniej masą.
  3. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą stożka do dekoracji wycisnąć na nią krążki o średnicy ok. 3 cm.
  4. 4. Odczekać 15 minut, aż krążki delikatnie stwardnieją.
  5. 5. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec około 15 minut. Po upieczeniu połowę ciastek od spodu posmarować dżemem i nakryć drugą połową.
Sernik
Składniki potrzebne do wykonania Sernik
Twaróg - 200 g
Cukier puder - 200 g
Żelatyna - 2 łyżki stołowe
Masło - 0.5 kostki
Śmietana 30% - 250 ml
  1. 1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem na puszystą masę.
  2. 2. Dodać do niej ser, rozpuszczoną żelatynę oraz ubitą wcześniej śmietanę.
  3. 3. Przygotować 4 wysokie pierścienie o średnicy ok. 5 cm (z tworzywa lub metalowe) i wyłożyć je papierem do gotowania SAGA, następnie napełniać je na przemian masą serową i makaronikami. Całość odstawić do wychłodzenia.
    Przygotować 4 wysokie pierścienie o średnicy ok. 5 cm (z tworzywa lub metalowe) i wyłożyć je papierem do gotowania SAGA, następnie napełniać je na przemian masą serową i makaronikami.
Całość odstawić do wychłodzenia.
Świąteczny sernik z piernikowymi makaronikami
  1. 1. Zalecane jest serwowanie w papierze SAGA z dodatkiem świeżych owoców.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:35, 01.05.2012
Z całą pewnością wypróbuje ten przepis, bardzo mnie zaintrygował. Z tego co widze wychodzą takie bezowe pierniczki? Niespotykane połączenie, nie moge sie doczekać efektu :)