Marcin Budynek

Karp z makową panierką w sosie wiśniowym z plackami z kiszonej kapusty i grzybów

Karp z makową panierką w sosie wiśniowym z plackami z kiszonej kapusty i grzybów
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet z karpia lub sandacza - 500 g
Cebula - 20 g
Kiszona kapusta - 400 g
Maślanka - wg. uznania
Wiśnie mrożone - 100 g
Suszone grzyby - 5 g
Cytryna - 1 sztuka
Czerwone wino - 200 ml
Suszone śliwki - 4 sztuki
Masło - 150 g
Śmietana 30% - 40 ml
Jaja kurze - 1 sztuka
Mak niebieski - 15 g
Masło - 20 g
Chleb tostowy - 3 kromki
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Koperek - wg. uznania
Ocena
3.83
46
Średnia 3.83 / 5 (46 głosy)
Ryba
Składniki potrzebne do wykonania Ryba
Filet z karpia lub sandacza - 500 g
Maślanka - wg. uznania
Cytryna - 1 sztuka
Masło - 150 g
Mak niebieski - 15 g
Chleb tostowy - 3 kromki
  1. 1. Filet podzielić na 4 porcje, jeżeli przygotowujemy karpia to zamoczyć go na ok. 6–8 godzin w maślance (filet z sandacza zamarynować w soku z cytryny, soli, pieprzu i koprze).
  2. 2. Z chleba tostowego odciąć skórki, następnie zmiksować go razem z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać mak – całość dobrze wymieszać.
  3. 3. Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania SAGA, na jednym z nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę i przykryć ją drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm – odstawić do zamrożenia.
  4. 4. Patelnię wyłożyć papierem do gotowania SAGA i obsmażyć na niej rybę. Z zamrożonej panierki wyciąć kawałki wielkości ryby i ułożyć ją na każdej porcji, całość ułożyć na blasze wyłożonej arkuszem papieru do gotowania i wstawić do piekarnika z funkcją grilla rozgrzanego do temperatury 200OC na ok. 3 minuty.
Sos
Składniki potrzebne do wykonania Sos
Cebula - 20 g
Wiśnie mrożone - 100 g
Czerwone wino - 200 ml
Śmietana 30% - 40 ml
Masło - 20 g
  1. 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać do niej wiśnie i po około 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę. Całość doprawić do smaku.
Placki z kiszonej kapusty
Składniki potrzebne do wykonania Placki z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta - 400 g
Suszone grzyby - 5 g
Suszone śliwki - 4 sztuki
Jaja kurze - 1 sztuka
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Koperek - wg. uznania
  1. 1. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie (od 6 do 8 godzin), następnie odcedzić je i pokroić wraz z suszonymi śliwkami oraz cebulą na drobną kostkę i podsmażyć na maśle – dodać do kapusty i wymieszać całość, następnie dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i ponownie wymieszać.
  2. 2. Patelnię wyłożyć arkuszem papieru do gotowania i usmażyć na niej 4 placki.
Karp z makową panierką w sosie wiśniowym z plackami z kiszonej kapusty i grzybów
  1. 1. Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z panierką, talerz dekorujemy sosem.
    Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z panierką, talerz dekorujemy sosem.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz