Marcin Budynek

Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem

Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet z łososia - 300 g
Smażone grzyby (borowiki lub podgrzybki) - 250 g
Jaja kurze - 1 sztuka
Cebula - 0.5 sztuk małych
Czosnek - 1 ząbek
Masło - 40 g
Bułka tarta - 20 g
Pietruszka - 0.5 pęczka
Koper ogrodowy - 0.5 pęczka
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Ocena
3.55
49
Średnia 3.55 / 5 (49 głosy)
Kulebiak świąteczny w cieście francuskim z grzybami i łososiem
  1. 1. Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. 2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle razem z grzybami. Odstawić do wystygnięcia.
  3. 3. Wystudzone grzyby przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. 4. Pietruszkę i koper posiekać, następnie razem z jajkiem oraz bułką tartą dodać do grzybów – całość wymieszać.
  5. 5. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania SAGA rozwałkować ciasto francuskie – powinno mieć wielkość ok. 20 cm x 10 cm.
    Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania SAGA rozwałkować ciasto francuskie – powinno mieć wielkość ok. 20 cm x 10 cm.
  6. 6. Na cieście równomiernie rozłożyć grzyby, a na środku ułożyć pasek łososia. Przy pomocy papieru uformować roladę.
  7. 7. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200OC na ok. 15–18 minut.
    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200OC na ok. 15–18 minut.
  8. 8. Serwować z buraczkami confit ze śmietaną.
    Serwować z buraczkami confit ze śmietaną.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz