Marcin Budynek

Babka ziemniaczana na boczku

Babka ziemniaczana na boczku
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ziemniaki - 2 kg
Boczek wędzony - 500 g
Cebula - 2 sztuki
Jaja kurze - 2 sztuki
Olej roślinny - 4 łyżki stołowe
Śmietana 12 % - 100 ml
Konfitura z żurawiny - 100 g
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Majeranek - wg. uznania
Ocena
4.23
30
Średnia 4.23 / 5 (30 głosy)
Babka ziemniaczana na boczku
  1. 1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dolej olej roślinny i wymieszaj.
  2. 2. Trochę boczku i cebulę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoto na patelni i wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i wymieszaj.
  3. 3. Przełóż masę do blachy wysmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Zapiekankę piecz około 90 minut.
  4. 4. Pozostały boczek pokrój w pasy i ugrilluj na złoty kolor.
  5. 5. Upieczoną babkę podawaj na chrupiącym boczku z żurawiną i kwaśną śmietaną.
    Upieczoną babkę podawaj na chrupiącym boczku z żurawiną i kwaśną śmietaną.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
14:20, 28.09.2011
wypadałoby dodać jeszcze te jajka, ale wyglada smacznie