Marcin Budynek

Duet śledzi podlaskich

Duet śledzi podlaskich
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Matias w oleju - 120 g
Cebula biała - 80 g
Cebula czerwona - 100 g
Kapary - 5 g
Miód - 20 g
Wytrawne czerowne wino - 50 ml
Cynamon - 1 g
Goździki - 1 g
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Masło klarowane - wg. uznania
Chleb razowy - wg. uznania
Chrzan - wg. uznania
Pietruszka nać - wg. uznania
Koper ogrodowy - wg. uznania
Olej lniany - wg. uznania
Ocena
3.94
36
Średnia 3.94 / 5 (36 głosy)
Duet śledzi podlaskich
  1. 1. Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną kostkę białą cebulą i posiekanymi ziołami (zachowaj kilka gałązek do dekoracji).
  2. 2. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i olejem lnianym.
  3. 3. Tak doprawiony tatar ułóż na grzance z chleba razowego posmarowanej chrzanem.
  4. 4. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na klarowanym maśle, dodaj miód, cynamon, rozdrobnione goździki. Karmelizuj całość około 3 minut, potem podlej winem i dalej duś. Konfiturę dopraw do smaku.
  5. 5. Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.
    Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz