Marcin Budynek

Węgorz wędzony z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce

Węgorz wędzony z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Węgorz wędzony - 100 g
Cebula - 60 g
Śmietana 30% - 100 ml
Koper ogrodowy - wg. uznania
Pietruszka nać - wg. uznania
Klarowane masło - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Jaja kurze - 1 sztuka
Ocena
4.15
33
Średnia 4.15 / 5 (33 głosy)
Węgorz wędzony z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce
  1. 1. Oczyszczone kurki przełóż na suchą patelnię i odparuj płyn.
  2. 2. Dołóż klarowane masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 6 minut, dodaj posiekane świeże zioła i dolej śmietanę. Gotuj, aż odparuje połowa płynu, dopraw sos solą i pieprzem.
  3. 3. Do gotującej się osolonej wody z octem wbij jajko i gotuj 3 do 5 minut.
  4. 4. Porcję węgorza wyfiletuj, usuń skórę i podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni C.
  5. 5. Na talerz wyłóż sos z kurek, na nim ułóż ciepłego węgorza, a na wierzch jajko. Podawaj od razu.
    Na talerz wyłóż sos z kurek, na nim ułóż ciepłego węgorza, a na wierzch jajko. Podawaj od razu.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz