Marcin Budynek

Lin w śmietanie z ziemniaczanym puree

Lin w śmietanie z ziemniaczanym puree
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Lin filet - 150 g
Maślanka - 200 ml
Mąka pszenna - 40 g
Masło klarowane - wg. uznania
Cebula - 60 g
Śmietana - 100 ml
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Koper ogrodowy - wg. uznania
Ziemniaki - 200 g
Masło - 60 g
Mleko 3,2% - 50 ml
Czosnek - 1 ząbek
Ocena
4.1
29
Średnia 4.1 / 5 (29 głosy)
Lin w śmietanie z ziemniaczanym puree
  1. 1. Dzień wcześniej zalej filet z lina maślanką i zostaw na noc.
  2. 2. Następnego dnia obtocz go w mące i usmaż na klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce.
  3. 3. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
  4. 4. Do sosu dodaj rybę i duś około 5 minut na wolnym ogniu.
  5. 5. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem, mlekiem i ząbkiem czosnku na puree, dopraw solą i pieprzem, a następnie przetrzyj przez sito.
  6. 6. Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim puree ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz ugotowanymi marchewką i pietruszka pokrojonymi w słupki.
    Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim puree ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz ugotowanymi marchewką i pietruszka pokrojonymi w słupki.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz