Marcin Budynek

Gulsz barani z kluskami kładzionymi

Gulsz barani z kluskami kładzionymi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Udziec barani - 600 g
Mąka pszenna - 300 g
Marchew - 200 g
Woda - 100 ml
Cebula - 200 g
Jajka - 2 sztuki
Por - 100 g
Czerwone wytrawne wino - 100 ml
Musztarda - 60 g
Masło klarowne - 40 g
Mąka pszenna - 80 g
Czosnek - 4 ząbki
Tymianek - wg. uznania
Rozmaryn - wg. uznania
Liść laurowy - wg. uznania
Ziele angielskie - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Woda lub bulion do podlewania przy duszeniu - wg. uznania
Ocena
4.41
32
Średnia 4.41 / 5 (32 głosy)
Mięso
Składniki potrzebne do wykonania Mięso
Udziec barani - 600 g
Marchew - 200 g
Cebula - 200 g
Por - 100 g
Czerwone wytrawne wino - 100 ml
Musztarda - 60 g
Masło klarowne - 40 g
Mąka pszenna - 80 g
Czosnek - 4 ząbki
Tymianek - wg. uznania
Rozmaryn - wg. uznania
Liść laurowy - wg. uznania
Ziele angielskie - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Woda lub bulion do podlewania przy duszeniu - wg. uznania
  1. 1. Udziec potnij w grubą kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. 2. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem.
  3. 3. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
  4. 4. Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle, aż się zarumieni.
  5. 5. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą.
  6. 6. Całość duś około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając wodą lub bulionem.
  7. 7. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.
Kluski
Składniki potrzebne do wykonania Kluski
Mąka pszenna - 300 g
Woda - 100 ml
Jajka - 2 sztuki
  1. 1. Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę.
  2. 2. Gotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut, zrzucając z talerza porcje ciasta łyżeczką do wody.
    Gotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut, zrzucając z talerza porcje ciasta łyżeczką do wody.
Składniki potrzebne do wykonania
  1. 1. 
Gulsz barani z kluskami kładzionymi
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz