Marcin Budynek

Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi

Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Schab wieprzowy - 600 g
Kiszona kapusta - 200 g
Czosnek - 2 ząbki
Kwaśna śmietana - 80 g
Kminek zwyczajny - 0.5 łyżeczki do herbaty
Cebula - 100 g
Ziemniaki - 500 g
Mąka pszenna - 80 g
Jajko - 1 sztuka
Ocena
4.14
35
Średnia 4.14 / 5 (35 głosy)
Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi
  1. 1. Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle po mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
  2. 2. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj posiekaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Dopraw posiekanym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Duś około 20 minut, dodaj schab i duś kolejne 10 minut.
  3. 3. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. 4. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  5. 5. Placki usmaż na złoto na maśle klarownym.
  6. 6. Schab podawaj z kapustą i plackami.
    Schab podawaj z kapustą i plackami.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz