Marcin Budynek

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Gicz barania - 4 sztuki
Kapusta kiszona - 600 g
Zmielone grzyby suszone - 5 g
Cebula - 200 g
Czosnek - 5 ząbków
Masło klarowane - wg. uznania
Młode ziemniaki - 600 g
Sól kamienna lub morska - wg. uznania
Świeży rozmaryn - 3 gałązki
Świeży tymianek - 10 gałązek
Czerwone wino wytrawne - 300 ml
Musztarda - 2 łyżki stołowe
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Ocena
4.69
32
Średnia 4.69 / 5 (32 głosy)
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli
  1. 1. Przygotuj marynatę: Weź: Rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
  2. 2. Umyte oraz oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
  3. 3. Po tym czasie wyjmujemy gicz a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
  4. 4. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
  5. 5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
  6. 6. Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  7. 7. Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
  8. 8. Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
  9. 9. Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.
    Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz