Marcin Budynek

Fisch & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach

Fisch & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Bukiet sałat - 40 g
Szyjki rakowe - 30 g
Cytryna - 1 sztuka
Mąka - 100 g
Ziemniaki - 200 g
Sól - wg. uznania
Sielawa - 100 g
Woda - wg. uznania
Jogurt - 50 ml
Pieprz mielony - wg. uznania
Jaja kurze - 1 sztuka
Botwina - 50 g
Musztarda - 10 g
Ocena
4.19
27
Średnia 4.19 / 5 (27 głosy)
Fisch & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach
  1. 1. Sielawy czyścimy odcinamy głowę i wyciągamy ości przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2. Z mąki, wody (bardzo zimnej), jajka i proszku robimy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.
  3. 3. Smażymy na głębokim tłuszczu najlepiej na oleju słonecznikowym.
  4. 4. Podajemy na bukiecie sałat z bardzo cienkimi frytkami.
  5. 5. Aby przygotować sos gotujemy szyjki rakowe ok. 5 min.
  6. 6. Kroimy i łączymy ze zmiksowanymi liśćmi botwinki, jogurtem i musztardą. Doprawiamy świeżym koprem i sokiem z cytryny.
    Kroimy i łączymy ze zmiksowanymi liśćmi botwinki, jogurtem i musztardą. Doprawiamy świeżym koprem i sokiem z cytryny.
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Ekklerek
10:52, 25.01.2011
Sielawę moczymy w przygotowanym wcześniej cieście, a następnie smażymy w głębokim oleju na złoto, odwracając kawałki ryby.
Gość
15:06, 24.01.2011
Rozumiem, że rybę moczymy w tym cieście, a potem ją smażymy? Mam jeszcze pytanie - jak długo trzeba smażyć?