Marcin Budynek
Najnowsze posty
Fuczki - placki z kiszoną kapustą - Marcin Budynek blog
Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym puree - Marcin Budynek blog
Gulsz barani z kluskami kładzionymi - Marcin Budynek blog
Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi - Marcin Budynek blog
Zupa rybna z pstrąga - Marcin Budynek blog
Pieczony pstrąg z grzybami - Marcin Budynek blog
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli - Marcin Budynek blog
Podróż kulinarna z SAGĄ do Finlandii!
Podróże kulinarne z SAGĄ
Podróż kulinarna z SAGĄ do Finlandii!
 
17 czerwca 2011 wraz ze zwycięzcą Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego - NOWY WYMIAR GOTOWANIA SAGA Adamem Dmyterko wróciłem do Finlandii (kraj z którego pochodzi papier do gotowania SAGA)!

Naszą podróż rozpoczęliśmy 13 czerwca 2011. Plan całego wyjazdu był bardzo napięty, ponieważ zależało nam, aby odwiedzić jak najwięcej miejsc interesujących nie tylko pod względem kulturalnym, ale przede wszystkim kulinarnym.
Na szczęście podczas naszej podróży w Finlandii panowały białe noce, dlatego też piękno tego kraju mogliśmy podziwiać 24h na dobę! W trakcie naszego pobytu odwiedziliśmy liczne restauracje oraz ciekawe miejsca związane z historią oraz kulturą finów w Lempäälä, Tampere, Turku (Europejska Stolica Kultury 2011) oraz Helsinki. Poniżej opisy tylko niektórych z nich!
Pierwszego dnia naszego pobytu wzięliśmy udział w szkoleniu kulinarnym, które odbyło się w letniej restauracji jednego z renomowanych fińskich kucharzy Arto Rastas „Villa Hakkari” w Lempäälä.

czytaj dalej »
Podróż kulinarna z SAGĄ do Finlandii! - Marcin Budynek blog
Schab duszony po beskidzku w kapuście z plackiem ziemniaczanym
Kuchnia polska
Składniki:Schab bez kości 300 gMasło klarowaneCebula 100 gKapusta kiszona 250 gCzosnek 1 ząbekSól,pieprzPapryka słodkaZiemniaki gotowane 300 gJajko 1 sztMąka 100 gSerek wiejski PolskiSposób wykonania:Kapustę kiszoną płuczemy, następnie rozdrabniamy nożem. czytaj dalej »
Kuchnia polska
Pstrąg smażony z moczką z cebuli
Kuchnia polska
Składniki:Filet z pstrąga 2 sztMasło klarowane Sól, pieprz Koperek świeżyCebula 200 gMąka 40 gMleko Wypasione 3,2%  200mlCukier, ocetPieprzSposób wykonania:Filety z pstrąga przyprawiamy i odstawiamy w chłodne miejsce. czytaj dalej »
Kuchnia polska