Podróż kulinarna z SAGĄ do Finlandii!
17 czerwca 2011 wraz ze zwycięzcą Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego - NOWY WYMIAR GOTOWANIA SAGA Adamem Dmyterko wróciłem do Finlandii (kraj z którego pochodzi papier do gotowania SAGA)!
Naszą podróż rozpoczęliśmy 13 czerwca 2011. Plan całego wyjazdu był bardzo napięty, ponieważ zależało nam, aby odwiedzić jak najwięcej miejsc interesujących nie tylko pod względem kulturalnym, ale przede wszystkim kulinarnym.
Na szczęście podczas naszej podróży w Finlandii panowały białe noce, dlatego też piękno tego kraju mogliśmy podziwiać 24h na dobę! W trakcie naszego pobytu odwiedziliśmy liczne restauracje oraz ciekawe miejsca związane z historią oraz kulturą finów w Lempäälä, Tampere, Turku (Europejska Stolica Kultury 2011) oraz Helsinki. Poniżej opisy tylko niektórych z nich!
Pierwszego dnia naszego pobytu wzięliśmy udział w szkoleniu kulinarnym, które odbyło się w letniej restauracji jednego z renomowanych fińskich kucharzy Arto Rastas „Villa Hakkari” w Lempäälä.
czytaj dalej »