Sandacz 150 g
Pomidory 100g
Kapusta kiszona 100g
Cebula 200 g
Jajko 1 szt
Boczek wędzony 20g
Mąka
Cytryna
Masło
kminek
Sos chimichurri
Pęczek zielonej pietruszki
100 ml olej
50 l ocet winny
6 ząbków czosnku
Sól,pieprz

Sposób wykonania:
Sandacza przyprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 godziny. Sandacza panierujemy w ziarnach słonecznika i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Kapustę kiszoną płuczemy, mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i boczkiem, dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą pieprzem, kminkiem i smażymy mini placuszki.

Sos:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Sandacza układamy na placuszkach z kapusty, podajemy z cienko pokrojonym pomidorem i polewamy sosem chimichurri.