Składniki:
Sielawa 100 g

Ciasto:
Mąka 100 g
Woda Jajko 1szt
Proszek do pieczenia 1g
Bukiet sałat 40 g
Ziemniaki 200 g
Botwinka 50 g
Jogurt 50 ml
Musztarda 10 g
Szyjki rakowe 30 g
Cytryna
Sól, pieprz

Sposób wykonania:
Sielawy czyścimy odcinamy głowę i wyciągamy ości przyprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, wody (bardzo zimnej),jajka i proszku robimy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażymy na głębokim tłuszczu najlepiej na oleju słonecznikowym, podajemy na bukiecie sałat z bardzo cienkimi frytkami.

Sos:
Szyjki rakowe gotujemy ok. 5 min. Kroimy i łączymy ze zmiksowanymi liśćmi botwinki, jogurtem i musztardą. Doprawiamy świeżym koprem i sokiem z cytryny.