Składniki:
Fasola Jaś (namoczona min 8 h) 200 g
Masło polskie 100 g
Bułka tarta 20 g
Pomidory koktajlowe 100 g
Czosnek 2 ząbki
Cebula 100 g
Ser Sokół w plasterkach 50 g
Zielenina
Sposób  wykonania:
Fasolę gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kosteczkę z czosnkiem i pomidorami koktajlowymi, przeciętymi na pół. Fasole mieszamy z pomidorami posypujemy zieleniną i serem pociętym w zapałkę. Masło polskie rumienimy w rondlu do uzyskania orzechowego zapachu .Na suchej patelni rumienimy bułkę tartą i łączymy z masłem. Następnie polewamy masłem fasolę z pomidorami.