Nadmiar jedzenie lub  braki  potrzebnych składników odżywczych w pożywieniu powodują zachwianie procesów metabolicznych. Większość produktów które spożywamy działają kawasotwórczo na nasz organizm. Chcąc zrównoważyć poziom kwasów, czerpiemy minerały z naszych tkanek. A gdy spożywamy dużo produktów zakwaszających, te minerały przestają nam wystarczać i zaczynamy niszczy własny organizm


Żeby ludzki organizm odpowiednio pracował potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Najważniejszą informacją jest to, że nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Np. cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm. Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe w odpowiedniej ilości.


Produkty kwasotwórcze znajdziemy w takich produktach jak:


mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.


Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.


Dlatego warto zadbać o nasz organizm, fundując kurację oczyszczającą. Podczas detoksu powinniśmy jeść produkty które działają zasadotwórczo czyli warzywa, owoce najlepiej jak najmniej przetworzone, co ciekawe kasza jaglana czy gryczana też oddziałują na nasz organizm alkalizująco.


 


Poniżej przepis na oczyszczający koktajl z niepalonej kaszy gryczanej.


Nie tylko pożywny ale z pewnością dobrze wpłynie na nasz organizm!


 


Koktajl z niepalonej kaszy gryczanej i malin


Składniki:


100 g kaszy gryczanej niepalonej (namoczona dzień wcześniej)


200 g malin


świeży imbir


1 łyżeczka siemienia lnianego


1 łyżka syropu z agawy


100 ml wody mineralnej


1 łyżeczka nasion chia


gałązka mięty



 


Sposób wykonania


Namoczoną kaszę gryczaną przekładmy do miksera, dodajemy maliny (mogą byc lekko zmrożone lub świeże), następnie dodajemy obrany imbir i reszte składników. Całość mikujemy aż składniki się połączą.


 


 


Dietetyk Judyta Szymkowiak