Wielkimi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy. Wielki tydzień to czas nie tylko przygotowania duchowego….bowiem w mojej kuchni „Wielkie Gotowanie”. Dziś zaprezentuję przepis na danie z białej kiełbasy.  Przy wyborze dobrej kiełbasy musimy pamiętać, że w kuchni polskiej biała kiełbasa surowa lub parzona jest produkowana z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym, oczywiście z dodatkiem przyprawa takich jak majeranek, czosnek, pieprz czy rozmaryn.


Dodatkowo do mojego dania użyję skorzonerę.


Skorzonera zwana po polsku wężymordem, to jadalna roślina pochodząca z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. Jadalne są czarne korzenie, stąd druga nazwa tego warzywa – „czarne korzonki” , ale gdy oskrobie się skórkę, pod spodem jest biały miąższ.


Skorzonera w smaku przypomina szparagi, chociaż jest nieco twardsza i nie ma włókien. Sposobów na przyrządzenie skorzonery jest dużo - można upiec ją w piekarniku z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny, można grillować i podać z natką pietruszki lub usmażyć i zjeść z solą i pieprzem. Warzywo to zawiera dużo węglowodanów, żelaza i fosforu, niewiele witaminy C i z grupy B. Skorzonerę dostaniemy w dobrze zaopatrzonych warzywniakach albo sklepach z ekologiczną żywnością.


 


Ciabata z pieczoną białą kiełbasą


 


Składniki:


Biała kiełbasa


Ciabata


Grzyby portobello, shitake, shimeji biały


Szałata rzymska


Szalotka


Cebula dymka


Krem chrzanowy


Cząber


Majeranek


Sól, pieprz


 



 


Sposób wykonania:


Szalotkę oraz grzyby przesmażamy na złoty kolor, pod koniec dodajemy cebulę dymkę oraz cząber i majeranek.



 


Białą kiełbasę pieczemy w 200 st. C około 15 minut.


 


Ciabatę tniemy w pół, smarujemy kremem chrzanowym, następnie układamy liście sałaty rzymskiej, grzyby, szalotkę i kiełbasę.