To prawda, humus w ostatnim czasie staje coraz bardziej rozpoznawalny, choć jeszcze wiele osób nie ma pojęcia o tym produkcie. Humus to nic innego niż mieszanina gotowanej, zmiażdżonej ciecierzycy, cytryny, oliwy z oliwek, pasty sezamowej oraz soli i czosnku. Spożywany jest na wiele sposobów – jako „dip” do słupków warzyw, dodatek do chleba lub pity itd.
Humus na zdrowie?
Niepozorny humus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian – i bardzo słusznie, jest on bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych. Najważniejsze cechy tego produktu to:
- wysoka podaż żelaza i witaminy C, co poprawia odporność i zapobiega niedokrwistości.
- znaczne ilości kwasu foliowego i witaminy B6 wpływające na działanie układu nerwowego i wzmacniające odporność organizmu
- jest doskonałym źródłem manganu, który uczestniczy w przyswajaniu innych składników (np. witaminy C),
- wartościowe białko i błonnik pokarmowy
- zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej z najbardziej opornych miejsc
- metionina z pasty sezamowej uzupełnia białko ciecierzycy, sprawiając, że staje się ono bardziej wartościowe.
dodatkowo
100g humusu przygotowywanego w domu to 177kcal, jest nie tylko smaczny ale również bardzo pożywny.
Na blogu mój przepis na humus ale nie z dodatkiem ciecierzycy a Fasoli Jaś!
Polecam i życzę smacznego