Mistrz kulinarny, założyciel oraz  właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specialnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bagactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionionalne. Prowadzi oraz występuje
w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz  kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i Rmf Fm. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpani, Włoszech, Francji, Angli, Chile i Rpa. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. " Kreator Smaku", ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”.


Współautor wielu książkek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwitna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską. Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.