W miniony wtorek miałem przyjemność gościć oraz zaprezentować w pokazie kulinarnym kilka przepisów z Gęsi Owsianej, które każdy mógł zdegustować.


Ale od początku…  11 listopada to nie tylko moje imieniny, Dzień Niepodległości ale również festiwal Gęsiny w Przysieku niedaleko Torunia, którego celem jest promowanie kujawsko-pomorskiej gęsiny. Kulminacją akcji jest największy w Polsce jarmark produktów z gęsiny i gęsich tuszek oraz festyn z wieloma atrakcjami dla dzieci i dorosłych.


Warto wiedzieć, że to właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, przede wszystkim białej gęsi kołudzkiej. Nie każdy wie, że mięso z gęsi jest nie tylko smaczne ale również zdrowe. Gęsina jest bogata w pełnowartościowe białko, zdrowe nienasycone tłuszcze które są bogactwem kwasów omega 3 i 6. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witamine A i E oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk które wpływają na wydolność organizmu.