Składniki
Ziemniaki 2 kg
Karkówka lub żeberka bez kości 500g
Cebula 100g
Czosnek 5 g
Mąka 60g
Masło klarowane 100g
Mleko Wypasione 3,2% 200ml
Jajka 3 szt
Bułka tarta


Sól, pieprz



Sposób wykonania
Ziemniaki trzemy na grubych oczkach dodajemy do nich mąkę ,cebule pocięta w kostkę i przesmażona na maśle klarowanym, czosnek przetarty przez praskę sól,pieprz jajka i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy. brytfankę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie układamy warstwę masy ziemniaczanej a na niej pocięta w paski karkówkę lub żeberka, przykrywamy warstwą ziemniaków na wierzch wylewamy mleko. Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 180 st