Dynia znana jest już ludziom od ponad 7 tys. lat. Jako pierwsi uprawiali ją Indianie. Do Europy została przywieziona przez Hiszpanów dopiero w XVI w., obecnie spotykana aż w  20 różnych gatunkach.



W Polsce sezon na dynię przypada na październik i listopad. W naszym regionie występują tylko dwa główne gatunki: dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Do rodziny tej drugiej należy kabaczek oraz patison - często wykorzystywane w przepisach kulinarnych. Oprócz tego na świecie znane i uprawiane są jeszcze: dynia piżmowa i figolistna, jak również wiele ich podgatunków. Do jego uprawy potrzebne jest jedynie dobrze nasłonecznione i wilgotne miejsce. Dynia przybiera rozmaite kształty i rozmiary.
Jeśli chodzi o zdrowotne działanie dyni to obfituje w wiele cennych składników odżywczych a przy tym  ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Między innymi zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
Dynia jest uniwersalnym warzywem o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni można  przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników czy po prostu ciasto. Surowy miąższ dyni jest raczej wodnisty i pozbawiony smaku, wiec dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, a także doprawieniu i wkomponowaniu w danie nabiera smaku i charakteru.
Pestki natomiast można  dodać do sałatki lub ciasta a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Nie zapominajmy również ze z dyni możemy przygotować marynaty, dżemy oraz konfitury.

Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na krem z dyni i dynię marynowaną

Zupa krem z dyni
Składniki:
Dynia średnia ok. 2kg
Skórka z pomarańczy 20g
Imbir
Bulion 4L
Sól
Pieprz
Cynamon

Wykonanie:
obrać i pokroić dynie, piec w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180st., przełożyć do garnka zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym, następnie dodać startą skórkę z pomarańczy, świeży imbir. Całość gotujemy ok.20min doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Na koniec zupę miksujemy.
Gotowy krem podajemy skropioną oliwą z oliwek oraz prażonymi pestkami dyni.

Dynia marynowana z curry
Składniki:
1 kg dyni
1L wody
1 szklanka octu 10%
45g cukru
16g soli
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
10g  curry
2g świeżej peperoni
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z octem, dodać cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, curry oraz peperoni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować. Dynię umyć, obrać ze skóry, oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostk. Dynię ułożyć ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą, Pasteryzować przez 20 minut.
Smacznego!