Zimowa, mroźna aura wprowadza nas w karnawałowe szaleństwo. To jeden z najweselszych okresów jakie mamy w ciągu roku. W tym czasie odbywają się huczne bale, parady przebierańców, słychać wystrzały sztucznych ogni i dźwięki najróżniejszej muzyki.



Najsłynniejszym karnawałem na świecie jest oczywiście karnawał w Rio de Janeiro. Na brazylijskich ulicach rozbrzmiewają rytmy samby, tańczą skąpo ubrane tancerki, te kolorowe widowisko co roku przyciąga rzeszę widzów z całego świata.



W Polsce karnawał obchodzony był od wieków, jego czas przypada od Trzech Króli do Wielkiego Postu, w tym roku kończy się 21 lutego. Polacy chętnie wybierają się na wystawne bale, organizują również spotkania w mniejszym, bardziej kameralnym gronie, od wielu lat popularne są  prywatki. Wszystko po to żeby chodź na chwilę oderwać się od codzienności i pobyć w miłym towarzystwie. Ten przypływ adrenaliny ładuje nasz organizm pozytywną energią, która pozwala nam rozwijać się przez cały rok.



Jako szef kuchni doskonale zdaję sobie sprawę, że dobrej zabawie musi towarzyszyć wyśmienite jedzenie. Co roku specjalnie na tą okazję przygotowuję, wykwintne menu, które  wybornie smakuje i efektownie prezentuje się na stole. Postanowiłem odejść od tradycyjnej kuchni polskiej, w której dominowały mięsa, a przede wszystkim dziczyzna i zaproponować Państwu danie lekkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Na karnawałowe ostatki polecam dwie przystawki: Tatara z łososia i avocado, który idealnie komponuje się z białym winem oraz Szpinak w papierowych sakiewkach, na danie główne można podać Kurczaka curry zapiekanego w łódce.
Delikatne dania nie obciążą nam zbytnio żołądka, a dzięki temu bez obaw będziemy się mogli bawić do białego rana.
Przepis na Tatara z łososia i avocado:



350g łososia
1 avocado
8g suszonych pomidorów
80ml oliwy z oliwek
2 cytryny (sok)
tabasco
szczypiorek
sól
pieprz

Sos
2 filety z anchois
2 żółtka
1 łyżka musztardy
1/2 cytryny (sok)
120 ml oliwy z oliwek
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka pietruszki
Łososia drobno posiekać i doprawić solą, pieprzem oraz tabasco do smaku.
Avocado oraz suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać, dodać sok z cytryny, całość doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. W celu łatwiejszego formowania dania przygotować 4 metalowe lub plastikowe obręcze, wyłożyć je papierem do gotowania SAGA ułożyć w nich tatar, a na górę położyć avocado z suszonymi pomidorami. Obręcze zdjąć przed podaniem.
Sos
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą przy pomocy blandera. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA. Z każdego uformować stożek do dekoracji i napełnić go przygotowanym wcześniej sosem. Stożek położyć na talerzu obok dania, tak aby każdy mógł dodawać sos wg własnego upodobania.
Szpinak w papierowych sakiewkach



800g świeżego szpinaku (lub 400g mrożonego)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka peperoni
50ml oliwy z oliwek
4 jajka
20g parmezanu
sól
pieprz
świeże zioła

Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek oraz peperoni pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać do całości szpinak i smażyć wszystko razem ok. 2-3 minut. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA. Na środku każdego arkusza położyć szpinak, ugnieść w nim niewielki dołek, w który wbijamy jajko. Z papieru uformować sakiewki SAGA. Wstawić je do gotującej się wody i gotować ok. 5-6 minut w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję jajka. Przed podaniem szpinak udekorować startym parmezanem oraz ziołami.
Kurczak curry zapiekany w łódce



350g piersi z kurczaka
2 jabłka
1 banan
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
200ml śmietany 36% (lub mleka kokosowego)
20g masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 4 cm każdy. Cebulę i czosnek posiekać w grubszą kostkę, a banan pokroić w plastry. Jabłko, wraz ze skórką, przeciąć na 8 części.
Kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i razem z cebulą oraz czosnkiem podsmażyć na patelni ok. 3 minuty. Przygotować 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA, na każdym z nich położyć kawałki kurczaka, jabłko, plasterki banana, a następnie z papieru uformować łódkę SAGA. Na górę dodać śmietanę wymieszaną z przyprawą curry. Łódki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 15 minut.
Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

Życzę wszystkim dobrej zabawy i smacznego!